Najlepší učitelia cudzích jazykov si dnes prevzali ocenenia

25.09.2009 Celý región

Bratislava 25. septembra TASR - Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC) v spolupráci s Ministerstvom školstva (MŠ) a Európskou komisiou vyhlásili výsledky súťaže o Európsku značku 2009 a ...
Zo 17 učiteľov vybrala porota päť najlepších. V súťaži bolo nominovaných osem projektov, z ktorých zvíťazil projekt \"Zvolen v Dortmunde\" Gymnázia vo Zvolene. Jeho autorkou je Eva Cesnaková. Ako pre TASR uviedla, tento rok už po štvrtýkrát zorganizovala výmenný pobyt so školou v Dortmunde. Priblížila, že celkový projekt trvá dva roky. Žiaci sa najprv spoznajú prostredníctvom dopisovania a druhý rok sa zúčastnia priamo na vyučovacom procese v Nemecku. Počas týždňového pobytu je úlohou plniť čiastkové zadania a na záver vypracovať finálny projekt. Skúsenosti žiakov s týmito pobytmi sú podľa nej veľmi dobré. Zdokonalia sa v jazyku a kontakty medzi študentmi mnohokrát pretrvávajú naďalej. Projekt je financovaný zo sponzorských príspevkov a z vlastných finančných zdrojov účastníkov.

Ocenenie Európsky učiteľ jazykov roka 2009 si prevzali Mária Fabuľová (anglický jazyk, Gymnázium Trenčín), Eva Radótzyová (anglický jazyk, Gymnázium Rožňava), Tatian Škodová (anglický jazyk, Obchodná akadémia, Hlohovec), Marta Kluvancová (nemecký jazyk, SPŠ Hurbanovo) a Anna Petričková (ruský jazyk, SPŠ Bardejov).

Napriek tomu, že výučba ruského jazyka je už skôr raritou, ocenenie Anny Petričkovej je dôkazom toho, že i ruština je pre študentov stále atraktívna. \"Ruský jazyk učím už 41 rokov, je to jazyk veľmi bohatý a nádherný. Mám k nemu veľmi dobrý vzťah\", povedala Petričková. Ako ďalej spomenula žiakov motivuje predovšetkým vhodnou formou výkladu, rôznymi učebnými pomôckami, ktoré i ona sama vytvára so žiakmi. So študentmi sa zúčastňuje na rôznych súťažiach, napríklad v prednese ruskej poézie a prózy. Podľa nej je záujem o ruštinu najmä na východnom Slovensku. Samotnú výučbu však komplikuje nedostatok učebníc a doplnkových učebných pomôcok. Aj z tohto dôvodu plánuje neskôr vydať projekty, ktoré vytvorila.

\"Snažím sa nemecký jazyk vyučovať modernými, inovatívnymi metódami, neustále sa vzdelávam a okrem toho vzdelávam aj učiteľov v rámci celého Slovenska\" povedala pre TASR ďalšia z ocenených Marta Kluvancová. Na hodine cudzieho jazyka je podľa nej dôležité zaujať žiakov v každej minúte výučby. Vyučovanie sa preto usiluje spestriť formou „projektového a kooperatívneho vyučovania“. Svojim študentom sa tiež snaží individuálne venovať, využíva on-line cvičenia na internete a navštevuje s nimi múzeá. Výučbu oživuje aj rozhovormi so zaujímavými ľuďmi v cudzom jazyku. Priznala, že je o anglický jazyk je stále väčší záujem, avšak podľa nej si v stredoeurópskom regióne nemčina vždy udrží svoju pozíciu druhého jazyka. Zdôraznila, že ona sama žiakov vedie k tomu, aby sa cudzí jazyk učili celý život a využili tak dobrý základ, ktorý v škole dostali.

Európska značka a Európsky učiteľ jazykov roka sú oceneniami pre jazykové projekty a iniciatívy. Cieľom je ich zviditeľniť, podporiť a rozšíriť.
 

Vyberte región